پای پرانتزی اغلب در کودکان به شکل مادرزادی یا در اثر آسیب و بیماری به وجود می آید. اما گاهی به دلایل مختلف مانند عدم توجه یا علائم خفیف این بیماری در کودک وجود داشته و در بزرگسالی نمایان تر می شود. این نوع از عارضه می تواندابعاد مختلف زندگی افراد را تحت الشعاع قرار دهد و از راه رفتن تا رانندگی شان را دچار اختلال کند. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی علل، علائم و تشخیص پای پرانتزی در بزرگسالان به همراه درمان آن خواهیم پرداخت.
زانوی پای پرانتزی چیست؟
وضعیتی است که زانوها در حالت طبیعی ایستاده با قوزک پا های بهم چسبیده، از هم فاصله دارند که در اصطلاح زانوی پرانتزی نامیده می شود.
فیلم زانوی پرانتزی
علائم پای پرانتزی در بزرگسالان
فردی که دچار ناهنجاری زانوی پای پرانتزی می شود، علائم زیر را مشاهده می کند:
- بارز ترین نشانه آن فاصله زانو ها از یکدیگر است.
- راه رفتن غیر طبیعی دارد.
- ایجاد ساییدگی در لبه های خارج کفش فرد مورد نظر
علت بروز عارضه پای پرانتزی در بزرگسالان
- وراثت و سابقه خانوادگی
- نرمی استخوان
- نقص مادرزادی
- بیماری بلانت
- اضافه وزن بیش از حد در کودکی
- راه رفتن زود هنگام کودک
- نشستن و راه رفتن نادرست( سبک زندگی نامناسب در دوران کودکی)
- وجود عارضه ایی در لگن و زانو
- ضعف عضله ران
- شکستگی زانو ها
- تخت بودن کف پا
- بیماری پاژه
- بیماری دورآرفیسم
- مسمومیت با ماده سرب و فلوراید
- درست جوش نخوردن استخوان های زانو
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره انحراف زانو
تشخیص پای پرانتزی در بزرگسالان چگونه امکان پذیر است؟
تشخیص چنین عارضه ای در بزرگسالی همراه با علائم بازری مانند احساس درد و دور بودن زانو ها از یکدیگر است. با توجه به راه رفتن و قرار گرفتن موقعیت پا ها متخصص ارتوپدی می تواند به راحتی پای پرانتزی را تشخیص دهد. برای دقت بیشتر در تشخبص متخصص توصیه می کند فیلم های اشعه ایکس تهیه شود . پزشک با اندازه گیری طول و عرض پا و زانو ها ، روند تشخیصی خود را تکمیل می کند. احتمال دارد متخصص ارتوپد دستور دهد برای کشف علت این عارضه آزمابش های خونی را انجام دهید تا با بررسی مستندات علت این عارضه را دریابد و در جهت درمان آن کمک شایانی کند.
درمان پای پرانتزی
بسته به شدت ناهنجاری و میزان فاصله ی از یکدیگر، درمان آن هم متغیر است . هر چه این فاصله بیشتر باشد شدت ناهنجاری هم بالطبع آن بیشتر است، و طول درمان بیشتری را به همراه دارد . متخصص ارتوپد برای درمان پای پرانتزی در بزرگسالان در ابتدای امر، آن ها را به فیزیوتراپیست مجربی در جهت تقویت عضله زانو و ران ارجاع می دهد. در مراحل بعدی اگر درمان، جوابگو نبود، به روش درمانی عمل جراحی متوسل می شوند، به گونه ای که با شکستن استخوان ساق پا و اصلاح آن درمان امکان پذیر است.
اما درمان در خردسالان متفاوت خواهد بود، چون تغییر شکل در استخوان پای کودکان راحت تر انجام می شود و دیگر نیازی به عمل جراحی سنگین و طولانی نیست. البته برخی از این عارضه ها در حد خفیف آن با انجام ورزش های مناسب مانند یوگا و پبلاتس، ماساژ دادن نواحی مربوطه توسط ماساژور حرفه ای و شرکت در جلسات فیزیو تراپی، درمان می شود. در درمان با روش جراحی در خردسالان، متخصصین با بستن صفحه رشد ناحیه خاصی از پای کودک که یک عمل راحت و سبکی شمرده می شود، درمان را انجام می دهند.
همچنین می توان با استفاده از ابزاری مانند زانو بند ها ، کفی طبی در کفش، این عارضه را درمان کرد. بعد از انجام این درمان رشد پای پرانتزی به راحتی متوقف می شود . و دیگر امکان عود مجدد وجود ندارد.
درمان انحراف زانو
آیا می توان از بروز پای پرانتزی پیشگیری کرد؟
بله این بیماری هم مانند دیگر بیماری ها قابل پیشگیری و درمان است و به راحتی و رعایت برخی از نکات می توان از بروز آن جلوگیری کرد.
- پیروی از رژیم غذایی سالم ومناسب، به طوری که از انواع ویتامین ها به خصوص ویتامین D برخوردار باشد.
- دوری از محیط های آسیب زا ، مانند: جلوگیری از صدمات یا آسیب های زانو و پا در کودکی
- کنترل وزن
- انجام چکاپ های پی در پی برای جلوگیری و تشخیص زود هنگام این عارضه
- ورزش های مناسب و منظم
پای پرانتزی در بزرگسالی چه عوارضی را به دنبال دارد؟
- بروز زود هنگام بیماری آرتروز
- درد
- شکل نامناسب زانو و نمایی چرخشی از زانو ها
- زود خسته شدن
- ساییدگی بیش از حد در لبه های خارجی کفش ها
- کوتاهی عضلات داخل ران
- کشیدگی عضلات خارج از ران
- راه رفتن نامناسب در بزرگسالی
توصیه پایانی
در این مقاله علل و علائم پرانتزی بودن زانو را ارائه دادیم، امید است با مطالعه و شناخت این بیماری به درمان آن در اسرع وقت بپردازید. به منظور پیشگیری از بروز این بیماری در بزرگسالی به والدین محترم توصیه می شود، حرکات پا فرزند خود را از 18 ماهگی دنبال کنند. برخی از والدین به دلیل عدم آگاهی از علائم این بیماری به راحتی گذشته و توجهی به نوع حرکت فرزند خود نمی کنند. لذا به منظور جلوگیری از پای پرانتزی در بزرگسالان به علائم توجه کرده و در صورت نشانه های غیر طبیعی به بهترین متخصص ارتوپد در کرج مراجعه کنید.