درد در ناحیه کمر مثل زنگ خطری برای بیمار است که نشان می دهد ستون فقراتش از نظر عملکرد دچار اختلال شده که باید بررسی و درمان شود بنابراین اگر این درد به موقع درمان نشود می تواند منجر به یک بیماری حاد شود. اکثر مردم تصور می کنند وقتی درد کمر دارند حتما مبتلا به دیسک کمر هستند (بیرون زدن دیسک یا فتق دیسک کمری) که این تصور اشتباه است و کمتر از ۱۰ درصد افراد مبتلا به کمر درد ناشی از دیسک کمر می شوند.
دلایل ابتلا به دیسک کمر
دیسک کمر اغلب ناشی از ساییدگی طبیعی و وابسته به سن در ستون فقرات است. این فرایند را انحطاط دیسک می نامند. در کودکان و نوجوانان، دیسک ها دارای محتوای آب بالایی هستند. با افزایش سن، میزان آب دیسک ها کاهش می یابد و انعطاف پذیری دیسک ها کمتر می شود. دیسک ها کوچک می شوند و فاصله بین مهره ها باریک می شود. این روند طبیعی پیری، دیسک ها را بیشتر مستعد گرفتگی می کند. از دلایل دیگر دیسک کمر به موارد زیر می توان اشاره کرد:
- چاقی و اضافه وزن
- بروز دیابت
- کم تحرکی
- نشستن و رانندگی طولانی مدت
- بلند کردن اجسام سنگین
- قرار گرفتن کمر در وضعیت های بد مانند گرفتن پنچری خودرو
- افرادی که سیگار مصرف می کنند هم جداره دیسک کمرشان به مرور ضعیف تر می شود.
- اختلالات ادراری
- بی حسی در نواحی زین اسبی بدن
- اختلال در عملکرد اندام هایی مانند مچ پا
علائم و نشانههای دیسک کمر
درد کمری که به اندام های تحتانی انتشار می یابد که این درد می تواند با سرفه یا خنده هم ایجاد شود و درد در یک پا یا هر دو پا منتشر شود.
- سوزن سوزن شدن پاها
- احساس ضعف در ناحیه کمر و پاها
- دشوار شدن خم و راست کردن کمر
- یک درد کسل کننده در یک طرف بدن
- هنگام سرف ، عطسه، یا حرکت به موقعیت های خاص درد داشته باشید
- دردی که با نشستن بدتر می شود اما ایستادن، راه رفتن و خم شدن نیز می تواند علائم را بدتر کند
- ضعف یا اسپاسم عضلانی که ممکن است بر توانایی شما در بلند کردن یا نگه داشتن وسایل تأثیر بگذارد
- مسائل مربوط به تعادل یا لنگیدن به دلیل ضعف و یا درد
- مشکل در برخاستن از حالت نشسته
- ناتوانی در ماندن در یک موقعیت برای مدت زمان طولانی
- درد در ناحیه باسن ، ساق و کناره های پاوجود کف پای صاف که در سنین بالا رخ می دهد
- کاهش میل جنسی یا اختلالات ادراری
دیسک کمر بیشتر در چه افرادی رخ می دهد؟
دیسک کمر بیشتر در افراد ۳۰ تا ۴۰ ساله شایع است، اگرچه افراد میانسال و مسن تر اگر فعالیت بدنی شدیدی کنند کمی بیشتر در معرض خطر هستند. دیسک کمر یکی از شایع ترین علل درد کمر است که با درد پا همراه است و ۱۵ برابر بیشتر از دیسک گردن (گردن) رخ می دهد.
روش های تشخیص دیسک کمر
- اشعه ایکس: اشعه ایکس معمولی دیسک را تشخیص نمی دهد، اما می تواند علل دیگر کمردرد، مانند عفونت، تومور، مشکلات تراز و درد ستون فقرات یا شکستگی استخوان را مشخص کند.
- سی تی اسکن: سی تی اسکن یک سری اشعه ایکس را از جهات مختلف می گیرد و سپس آنها را با یکدیگر ترکیب می کند تا تصاویر مقطعی از ستون فقرات و ساختارهای اطراف آن ایجاد کند.
- MRI: امواج رادیویی و میدان مغناطیسی قوی برای ایجاد تصاویری از ساختارهای داخلی بدن استفاده می شود. از این آزمایش می توان برای تأیید محل دیسک کمر و مشاهده اعصاب آسیب دیده استفاده کرد.
روش های درمان دیسک کمر
درمان دیسک کمر به عوامل متعددی بستگی دارد. گاهی ممکن است فردی در رنج سنی ۲۰ تا ۵۰ سال باشد و درد در ناحیه کمر را احساس کند در این صورت با مصرف داروها و مسکن، استراحت کافی و عدم مصرف دخانیات امکان بهبود وجود دارد. ولی در صورت تداوم درد کمر همراه با بروز مشکلات ادراری یا بی حسی در نواحی زین اسبی بدن حتما باید به متخصص ارتوپد مراجعه کنند و ممکن است پزشک درخواست انجام ام آر آی را به بیمار بدهد و پس از آن تصمیم به درمان می گیرد. راههای درمان زیادی برای دیسک کمر وجود دارد که بر اساس میزاد حاد بودن یا خفیف بودن آن انتخاب می شوند مثل:
- جراحی تهاجمی که در بدترین شرایط تجویز می شود
- درمانهای نوین اوزون درمانی
- نسل جدید لیزرهای پرتوان
- روش های غربی طب سوزنی
- تخت دکامپرشن به عنوان یکی از پیشرفته ترین ابزار درمان دیسک
- فیزیوتراپی، ورزش، ماساژ و کمربندهای طبی
- تزریق اپیدورال
- تریگرپوینت تراپی
- مانیپولاسیون و کایروپراکتیک و جا اندازی ستون فقرات
- RF یا رادیوفرکوانسی
- تزریق سلول بنیادی
در صورتی که سن بالای ۵۰ سال یا زیر ۲۰ سال باشد در صورت درد کمر بهتر است سریعا به متخصص ارتوپد مراجعه شود. متخصص ارتوپد براساس نوع و شدت آسیبی که به بیمار وارد شده تکنیک های خاصی را برای درمان به کار می برد. ممکن است تنها برای بیمار استراحت کافی و دارو درمانی را در نظر بگیرد. گاهی پزشک برای بیمار فیزیوتراپی یا انجام حرکات خاصی مانند آب درمانی را در نظر می گیرد.
📞 برای مشاوره و رزرو نوبت با شماره ۰۹۳۰۸۱۰۰۵۱۰ تماس بگیرید 📞
↫ فیلم درمان دیسک کمر توسط دکتر هومن جولایی:
درمان دیسک کمر
درمان دیسک کمر بدون جراحی در کرج
مهم ترین نکته ای که در ارتباط با درمان دیسک باید به آن توجه داشته باشید، این است که بر خلاف نظر خیلی از مردم که تصور می کنند جراحی دیسک کمر بهترین راه برای درمان است، تقریبا بیش از ۹۰ درصد درد های دیسک کمر بدون جراحی های تهاجمی قابل درمان است. بنابراین اگر به درد دیسک کمر دچار شدید سعی کنید که آرامش خود را حفظ کنید و به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کنید. او با بررسی های لازم مشخص می کند که شما جزوی از آن ده درصد خاص هستید و به جراحی احتیاج دارید یا خیر، شما نیز با سایر درمان های غیر جراحی دیسک کمر که در ادامه به رایجترین آنها اشاره خواهیم کرد، می توانید درمان شوید.
↲ درمان دیسک کمر با دارو
کی از راه هایی که متخصص ارتوپد از آن برای درمان شما بهره می برد و فاقد هیچ عوارض و تهاجمی است، درمان های دارویی دیسک کمر است. در این روش پس از اینکه دیسک کمر شما توسط MRI تشخیص داده شد، با بررسی شربایط دیسک شما ممکن است که به شما درمان ها دارویی را پیشنهاد دهد. بسیار دیده شده است که افراد زیادی با این روش درمانی بهبود یافته و سلامتی خود را باز یافته اند.
✍️ بیشتر بدانید: کارهایی که برای دیسک کمر ضرر دارد
↲ اندوسکوپی دیسک کمر
به کمک این روش پزشک یک دوربینی را که گاهی اوقات با بی حسی موضعی انجام می شود، وارد ستون فقرات می کند و پس از مشاهده کردن دیسک آسیب دیده آن را خارج می کند.
↲ لیزر دیسک کمر
متخصص ارتوپد سوزن مخصوص جراحی را داخل فضای دیسک می کند و با کمک لیزر دیسک تخریب شده از بین می رود.
↲ اوزون تراپی دیسک کمر
اوزون تراپی به وسیله گازی انجام میشود که خاصیت رسانایی دارد و در درمان بیماری های دیسک کمر و آرتروز کمک شایانی به حیطه پزشکی کرده است.
↲ تزریق ژل به دیسک کمر
اصولا بیماری دیسک کمر قابل درمان است و با آماری که امروزه اعلام می شود تقریبا ۹۰ درصد موارد دیسک کمر با روش های غیر جراحی قابل درمان هستند. بنابراین اگر فردی درد شدیدی در ناحیه کمر، پاها و یا دردی که از کمر به پاها انتشار می یابد، احساس کرد حتما باید به یک پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید.
↲ درمان دیسک کمر در منزل با ورزش
برخی از تمرینات ورزشی به بهبود علائم و کاهش دردهای ناشی از دیسک کمر کمک می کند و لازم است با انواع ورزش های مناسب دیسک کمر آشنا باشید اما صرفا ورزش درمانی نمیتواند درمان قطعی این عارضه باشد و تنها در کنار دیگر روش های درمانی و مراقبت های لازم روند بهبودی را سرعت خواهد بخشید، درد شدید بیمار را کاهش خواهد داد و روند پیشرفت درد و آسیب را کنترل خواهد کرد.
↫ فیلم درمان غیرجراحی دیسک کمر توسط دکتر هومن جولایی:
درمان غیر جراحی دیسک کمر
پیشگیری از ابتلا به دیسک کمر
- به وزن سالم برسید: وزن اضافی می تواند فشار را در ستون فقرات بدتر کند، بنابراین کاهش وزن می تواند درد را کاهش دهد.
- سیگار را ترک کنید: سیگار کشیدن علاوه بر کمک به بیماری های مزمن، یک عامل خطر اصلی برای بیماری های دژنراتیو دیسک، به ویژه در ناحیه کمر و گردن است.
- فعالیت های سبک انجام دهید: استراحت در رختخواب ممکن است وسوسه کننده باشد، اما می تواند منجر به سفتی و ضعف بیشتر عضلات شود.
- تزریق استروئید اپیدورال را در نظر بگیرید: پزشک شما ممکن است این نوع تزریق را که ESI نامیده می شود، به عنوان یک روش حداقل تهاجمی که می تواند التهاب عصب آسیب دیده را کاهش دهد، پیشنهاد کند. معمولاً تسکین حدود سه ماه طول می کشد، که ممکن است برای بهبود کمر شما کافی باشد بنابراین نیازی به تزریق بعدی ندارید.
🏸 بیشتر بخوانید: ورزش های مناسب دیسک کمر
روش های جراحی درمان دیسک کمر
در موارد پیشرفته دیسک کمر ممکن است متخصص ارتوپد، روش درمانی جراحی را برای بیمار در نظر بگیرد که به روش های مختلفی انجام می شوند که عبارتند از:
- جراحی باز
- استفاده از اندوسکوپی که در این روش یک دوربین با بی حسی موضعی وارد ستون فقرات بیمار شده و دیسک بریده می شود.
- استفاده از لیزر برای درمان دیسک کمر که در این روش یک سوزنی را داخل فضای دیسک کمر در حالت بی حسی موضعی می کنند و سپس با روشن کردن دستگاه لیزر، دیسک از بین می رود.
- تزریق ازن که نوعی گاز می باشد.
- تزریق ژل های مختلف
- روش های سنگین جراحی که در آنها از پیچ ها و دیسک های مصنوعی هم استفاده می شود.
اگر دیسک کمر درمان نشود چه اتفاقی می افتد؟
این بستگی به این دارد که فتق دیسک شما چگونه بر شما تأثیر می گذارد. اگر هیچ علائمی ندارید، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشید. اگر علائم داشته باشید، ممکن است بدون درمان، بدتر شود. تا حدی به این دلیل است که شما ممکن است سعی کنید کمتر حرکت کنید، که می تواند ماهیچه های پشتی که از ستون فقرات شما حمایت می کنند را تضعیف کند.
و در نهایت…
دیسک کمر که با نام انحطاط دیسک شناخته می شود، اغلب ناشی از ساییدگی طبیعی و وابسته به سن در ستون فقرات است. این عارضه در موارد خفیف ممکن است با درمان هایی مانند فیزوتراپی و ورزش بهبود یابد، اما در موارد شدید نیاز به جراحی است. در صورت عدم درمان ممکن است دامنه حرکتی فرد محدود شده و بیمار درد زیادی را تجربه کند. در پایان توصیه می شود برای درمان دیسک کمر در کرج به بهترین متخصص ارتوپد در کرج مراجعه نمایید.
*~ سوالات متداول درباره درمان دیسک کمر ~*
در صورتی که بیرون زدگی مهره ها محدود باشد، درد ناشی از فتق دیسک با درمان های غیر جراحی ظرف چند روز بهبود مییابد و در عرض ۴ تا ۶ هفته کاملا برطرف میشود. در صورتی که نیاز به جراحی یا درمان های تکمیلی مانند فیزیوتراپی باشد، این مدت زمان بیشتر خواهد شد.
بیشتر فتقهای دیسک در قسمت تحتانی ستون فقرات کمری، بهویژه بین مهرههای چهارم و پنجم کمری و بین مهره پنجم کمری و مهره اول خاجی (سطوح L4-5 و L5-S1) اتفاق میافتد.
معمولا این مشکل با کمر درد همراه است. مواردی مانند خم شدن مکرر یا با نشستن طولانی مدت، سرفه و عطسه شدید می تواند درد را تشدید کند. در صورتی که دیسک باعث تحریک عصب مجاور شده باشد، درد، بیحسی یا سوزن سوزن شدن در پا احساس میشود.
پیاده روی می تواند به درمان بیماری دیسک کمر کمک کند، زیرا پیاده روی یک شکل خفیف فیزیوتراپی است که برای ستون فقرات و مفاصل مفید است.