دیسک کمر یکی از عوامل شایع کمر درد و درد پا به صورت یک طرفه یا دوطرف بدن است. مهرههایی که در ستون فقرات قرار دارند توسط دیسک ها محافظت میشوند. این دیسکها مانند بالشتهای گرد و کوچکی هستند که از دیسکها حفاظت میکنند و به عنوان ضربه گیر برای استخوانهای ستون فقرات عمل میکنند.
بیرون زدگی دیسک کمر که به اختصار به آن دیسک کمر میگویند به دلیل تغییر در ساختار طبیعی دیسک ایجاد میشود. این تغییرات ممکن است به دلیل افزایش سن و یا آسیبهای فیزیکی ایجاد شود. در ادامهی این مقاله دربارهی علائم دیسک کمر در پاها، محدودیتهایی که ایجاد مینماید و راهکارهای درمانی آن توضیحات بیشتری ارائه خواهیم داد.
علائم دیسک کمر معمولا در کدام قسمتهای بدن حس میشود؟
علائم تحریک و پارگی دیسک کمر با توجه به مهرهای که درگیر شده است ممکن است متفاوت باشد. بخشهایی که تحت تاثیر دیسک کمر قرار میگیرند عبارتند از:
- شانهها
- کمر
- بازوها
- دستها
- گردن
- رانها
- ساق پاها
- پاها
✍️ بیشتر بدانید: کارهایی که برای دیسک کمر ضرر دارد
۱۴ علامت شایع دیسک کمر در پاها
- درد شدید و سوزش در ساق پا
- درد و سوزش در باسن
- درد در پاها
- احساس ضربه زدن شدید در قسمت تحتانی بدن
- احساس لرزش شبیه شوک الکتریکی در پاها
- بیحسی و گزگز در پاها
- ضعف در پاها
- اختلال در راه رفتن
- کمر درد به صورت موضعی
- ناتوانی در بلند کردن پا
- ضعف در عضلات ران، زانو و پاها که باعث مشکل در راه رفتن روی انگشتان پا میشود.
- اسپاسم و گرفتگی عضلانی در کمر
- سندرم پای بیقرار
- کاهش رفلکس مچ پا و زانو
- اختلال در عملکرد روده و مثانه و یا اختلال در عملکرد جنسی که اغلب در موارد شدید دیسک کمر رخ میدهد
خطرات و محدودیت های دیسک کمر در پاها
علائمی که دیسک کمر ایجاد مینماید در اغلب موارد در قسمت پایین بدن و به صورت یک طرفه رخ میدهد. محدودیتهایی که به دلیل دیسک کمر در پاها ایجاد میشود معمولاُ به این صورت بروز پیدا میکند:
- درد شدیدی که از سمت کمر به سمت ساق پا کشیده میشود.
- احساس ضعف و یا بیحسی در پاها که ممکن است یک و یا هر دو پا را درگیر کند
- اختلال در راه رفتن
درد، ضعف و بیحسی در پاها که به دلیل عوارض دیسک کمر اتفاق میافتد میتواند منجر به اختلال در فعالیتهای روزمرهی افراد شود. همچنین درد مزمنی که در پاها به صورت مداوم حس میشود باعث مشکل و ضعف عملکرد در زندگی شخصی و اجتماعی فرد میشود و ممکن است به تدریج منجر به انزوای فرد شود. به همین دلیل لازم است در اولین فرصت جهت دریافت اقدامات درمانی مناسب پارگی دیسک کمر به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
کاهش و درمان علائم دیسک کمر در پاها
در اغلب موارد بدون اینکه نیاز به درمان خاصی باشد با استفاده از داروهای ضدالتهاب و استراحت، علائم دیسک کمر در پاها به تدریج برطرف میشود.
اما در صورتی که علائم ادامه پیدا نماید و یا شدت درد افزایش بیابد درمانها فیزیوتراپی و تززیق استروئید اپیدورال میتواند به عنوان درمانهای غیرتهاجمی کمک کننده باشد.
در مواردی که درمانهای غیر تهاجمی در کاهش علائم دیسک کمر در پاها موثر نباشد پیشنهاد میشود که از روشهای جراحی مانند میکرودیسککتومی انجام شود.
در بیمارانی که دچار ضعف شدید در پاها هستند به منظور کاهش آسیبهای دائمی عصبی و ضعف مداوم در پاها توصیه میشود که جراحی زودهنگام انجام شود.
جهت کاهش علائم میتوانید راهکارهای زیر را به کار بگیرید:
- وزن خود را کاهش دهید.
- ماساژ عمیق
- به صورت منظم ورزش دیسک کمر را انجام دهید. تمرینات هوازی مانند دوچرخه سواری و پیاده روی جهت بهبود جریان خون در ستون فقرات و کاهش علائم دیسک کمر در پاها توصیه میشود.
- استفاده از کمپرس آب سرد و آب گرم
- طب سوزنی را هم در برنامه درمانی خود قرار دهسد. با اینکه تعریف علمی مکانیسم طب سوزنی متفاوت است اما تحقیقات متعدد نشان میدهد که اثر موثری در کاهش علائم دیسک کمر روی پاها دارد.
- در وضعیت بدنی مناسب بنشینید و استراحت کافی داشته باشید.
- سیگار کشیدن را ترک کنید.
دیسک کمر و درد پا و کشاله ران به هم مرتبط اند؟
بله، آسیب دیدگی دیسک در برخی از مهرههای کمر میتواند باعث درد در پا و کشالهی ران شود. این درد به صورت سوزش، گزگز و ناراحتی از پشت باسن تا ساق پا ادامه دارد. همچنین در برخی موارد میتواند منجر به بیحسی در این ناحیه شود.
تمام این علائم به همراه مشکلات حرکتی مانند اختلال در راه رفتن، مشکل در بلند کردن پا و علائم مشابه ممکن است به دلیل دیسک کمر ایجاد شده باشد. درد پا و کشالهی ران ممکن است بنا به دلیل بیماریهای دیگری ایجاد شده باشد به همین دلیل توصیه میشود جهت بررسیهای بیشتر، تشخیص دقیق و درمان مناسب به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه نمائید.
*~ سوالات متداول درباره علائم دیسک کمر در پا ~*
درد پا میتواند ناشی از دیسک کمر باشد. عقبنشستگی یا تراشه دیسک میتواند فشار روی عصبهای اسکیاتیک را ایجاد کرده و منجر به درد، سوزش، مورموری و احساس ضعف در پاها شود.
درد در پشت ران میتواند ناشی از دیسک کمر باشد. عقبنشستگی دیسک میتواند فشار روی ریشه عصبی که به ران میرسد ایجاد کرده و درد در این منطقه را ایجاد کند.
احساس سوزش و وقفه در پا میتواند ناشی از دیسک کمر باشد. فشار روی عصبهای اسکیاتیک میتواند علائمی مانند سوزش، وقفه، خزش و تندرستی در پاها را ایجاد کند.