دیسک-کمر

علائم دیسک کمر و سیاتیک

آنچه می خوانید...

یکی از بزرگترین مشکلاتی که بسیاری از مردم به خصوص در سن میانسالی آن را تجربه می کنند، دیسک کمر می باشد. در این مقاله قصد داریم مطالبی را درباره علائم دیسک کمر و سیاتیک و نوع درمان آن برای شما شرح دهیم پس در صورت تمایل با ما همراه باشید.

علائم دیسک کمر

عمده ترین علائم دیسک کمر و سیاتیک عبارتند از:
1- در صورتی که فردی دچار درد کمر به صورت شدید و یا طولانی مدت باشد.
2- در صورتی درد تیر کشنده همراه با گزگز و مور مور به ناحیه ران، ساق یا کف پا انتشار یابد، نشان دهنده وجود دیسک کمر یا سیاتیک می باشد.
در صورت مشاهده علائم بالا حتما فرد باید به متخصص ارتوپد مراجعه نماید تا اقدام درمانی صورت گیرد. در صورتی که در این مرحله اقدام درمانی انجام گیرد نوع درمان دیسک کمر اصولا راحت تر می باشد و عمدتا نیازی به انجام جراحی نیست.

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله درمان دیسک کمر در کرج مراجعه نمایید.

دکتر-جولایی
دکتر-جولایی

دلایل ابتلا به دیسک کمر

شایع ترین علل ابتلا به دیسک کمر عبارتند از:
1- افزایش وزن و چاقی
2- بیماری دیابت
3- فعالیت و تحرک کم
4- نشستن به مدت طولانی مدت
5- رانندگی های طولانی مدت
6- برداشتن اجسام سنگین
7- مصرف دخانیات

انواع مشکلات دیسک

مشکلات رایج مربوط به دیسک عبارتند از:

  • پیچ خوردگی و پیچ خوردگی دیسک
  • بیماری دژنراتیو دیسک (که در افرادی که هیچ علامتی ندارند نیز دیده می شود) 
  • دیسک های بیرون زده: برای برخی از افراد، دیسک های بیرون زده می توانند باعث تحریک عصب مجاور شده و منجر به سیاتیک شوند (درد عصبی به اندام تحتانی گسترش می یابد).
انواع مشکلات دیسک

راه های تشخیص مشکلات دیسک

تشخیص مشکلات دیسک شامل موارد زیر است:

  • گرفتن سابقه پزشکی به:
    • تعیین عوامل و شرایط مستعد کننده خطر
    • شناسایی هر گونه درگیری عصب نخاعی
  • انجام معاینه فیزیکی

تحقیقات در صورت انجام موارد زیر انجام می شود:

  • علایم علیرغم فعال بودن بیش از شش هفته یا بیشتر
  • این نگرانی وجود دارد که دیسک روی عصب نخاعی تأثیر می گذارد.

درمان دیسک کمر و سیاتیک

در ارتباطه با درمان بیماری دیسک کمر و سیاتیک توجه به نکات زیر حائز اهمیت می باشد:
اصولا بیماری دیسک کمر قابل درمان می باشد و مطابق آمار، تقریبا 90 درصد موارد دیسک کمر از طریق روش های غیرجراحی قابل درمان هستند بنابراین اگر فردی احساس کمردرد شدید، درد در ناحیه پاها یا دردی منتشر شده از ناحیه کمر تا پاها داشته باشد، باید به متخصص ارتوپد مراجعه نمایید. سپس توسط MRI و داروهای مناسب دیسک کمر در مراحل اولیه به راحتی قابل درمان است. نکته قابل توجه این است که هرقدر درمان زودتر انجام گیرد تاثیر بیشتری خواهد داشت و به طبع آن هزینه های کمتری خواهد داشت.

درمان دیسک کمر به روش جراحی

در صورتی که درمان دیسک کمر به موقع انجام نشود ممکن است نیاز به انجام جراحی باشد که به روش های مختلفی انجام می گیرد. برخی از روش های جراحی دیسک کمر عبارتند از:
1- جراحی به روش باز
2- جراحی دیسک کمر به روش آندوسکوپی: در این روش با ایجاد سوراخ های کوچک دوربین متصل به مانیتور وارد ستون فقرات می شود سپس از طریق ابزاری خاص دیسک جدا می شود.
3- لیزر درمانی برای درمان دیسک کمر: در این روش ابتدا بی حسی موضعی انجام می گیرد سپس یک سوزن وارد فضای دیسک شده و با روشن کردن دستگاه لیرز، دیسک کمر از بین برده می شود.
4- اوزون تراپی که در آن گاز اوزون به ستون فقرات تزریق می گردد.

دیسک-کمر
دیسک-کمر

خود درمانی برای دیسک کمر

با گذشت زمان، اکثر برآمدگی های دیسک خود بهبود می یابند و اندازه آنها کاهش می یابد. استراتژی های مداوم مدیریت خود ممکن است به کاهش خطر مشکلات بعدی دیسک در آینده کمک کند. توسط پزشک یا متخصص بهداشت راهنمایی شوید، اما پیشنهادات کلی شامل موارد زیر است:

  • سعی کنید از یک شیوه زندگی بی تحرک اجتناب کنید
  • از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید
  • به یاد داشته باشید که حرکاتی مانند خم شدن و پیچاندن (به ویژه در همان زمان) می تواند فشار یا بار دیسک ها را افزایش دهد
  • اگر متوجه شدید که حالت های خاصی باعث درد شما می شود، ممکن است لازم باشد مسائل مربوط به وضعیت خود را هنگام نشستن، ایستادن و راه رفتن برطرف کنید.
  • سعی کنید آمادگی بدنی کلی خود را حفظ کنید این بدان معناست که از نظر جسمانی فعال بمانید و سطح خوبی از قدرت عضلانی را در بازوها، پاها و تنه خود حفظ کنید. ورزش منظم برای بهبود انعطاف پذیری می تواند تحرک را بهبود بخشد و به کاهش تنش عضلانی و کمردرد کمک کند
  • یک برنامه تمرینات تقویت پشت را انجام دهید
  • انجام پیاده روی منظم یا انجام یوگا ممکن است به بهبود قدرت و انعطاف پذیری در افرادی که مشکل کمر دارند کمک کند. بنابراین، ورزشی را پیدا کنید که از آن لذت می برید و می توانید به طور منظم انجام دهید.

4 راه برای محافظت از کمر

با توجه به اینکه بیش از 80 درصد از بزرگسالان در برخی از مراحل زندگی خود به پزشک برای کمردرد مراجعه می کنند، مراقبت از ستون فقرات کمری برای جلوگیری از سایش و پارگی دردناک و غیر ضروری این بخش آسیب پذیر از ستون فقرات مفید است. با موارد زیر می توانید خطر ابتلا به مشکل کمر را به حداقل برسانید.

پیشگیری از دیسک کمر

1. کاهش وزن: حتی 10 کیلو کاهش وزن می تواند به کاهش درد کمر کمک کند.

2. تقویت و حفظ ماهیچه های اصلی (شکمی): عضلات شکم و کمر با هم کار می کنند و یک “کمربند” حمایتی در اطراف کمر و کمر ایجاد می کنند. ماهیچه های قوی تر می توانند به تثبیت کمر کمک کرده و خطر آسیب را کاهش دهند.

3. سیگار را ترک کنید: نیکوتین جریان خون را در ساختارهای ستون فقرات، از جمله دیسک های کمری کاهش می دهد و می تواند تغییرات دژنراتیو مربوط به سن را تسریع کند.

4. وضعیت مناسب و مکانیک بدن: ستون فقرات خود را راست نگه دارید و اجسام را با پاها بلند کنید. همیشه برای حمل اجسام سنگین کمک بخواهید. اگرچه ستون فقرات کمری شما قادر به خم شدن و پیچ خوردن همزمان است، اما باید از این کار خودداری کنید.

نتیجه گیری

در این مقاله به بررسی علائم دیسک کمر و سیاتیک اشاره کردیم. توصیه می شود افرادی که دچار کمردردهای طولانی می شوند حتما برای معاینه به جراح ارتوپد مراجعه کنند تا در صورت تشخیص دیسک کمر یا سیاتیک فورا تحت درمان قرار گیرند زیرا در صورت تاخیر در درمان ممکن است نیاز به انجام جراحی های سنگین و پیچیده باشد که به طبع دوره نقاحت طولانی و عوارضی را هم به دنبال خواهد داشت.

دکتر هومن جولایی

دکتر هومن جولایی

جـــراح و متخصص ارتوپـــــدی
جراح فوق تخصصی زانو، لگن و شانه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × پنج =