آرتروز (Arthrose) به عنوان بیماری و معضلی شناخته می شود که تقریبا افراد زیادی را درگیر می کند احتمالا شما نیز در اطرافیان خود به مقدار زیادی شاهد بوده اید که به درد حاصل از آرتروز مبتلا هستند. خصوصا در افرادی که سن بالاتری نسبت به دیگران دارند.
در این مقاله قصد داریم به بررسی این معضل بپردازیم و به سوالاتی قبیل درمان قطعی آرتروز چیست؟ چگونه می توانیم از بروز آرتروز جلوگیری کنیم؟ علائم آرتروز چگونه خود را نشان می دهد؟ آیا درمان دارویی آرتروز امکان پذیر است؟ پاسخ دهیم، همراه ما باشید.
آرتروز
در واقع آرتروز یکی از شایع ترین بیماری هایی است که در همه جای دنیا دیده می شود. این بیماری بر اثر ساییدگی مفصل
در واقع ممکن است آرتروز در خیلی از مفاصل دیده شود و برای آنها به وجود آید اما به صورت کلی بیشتر در دست، پا، زانو و ستون فقرات دیده می شود.
- اگر بخواهیم از میزان شایع بودن این بیماری سخن بگوییم، در رادیوگرافی ۸۵ درصد افرادی که بالای ۶۰ سال دارند دیده میشود.
آرتروز چگونه باعث تخریب مفاصل می شود؟
در واقع آرتروز در ابتدا با تاثیر گذاشتن بر روی غضروف هایی که باعث حرکت آسان استخوان ها می شوند به مفصل آسیب وارد می کند. زمانی که آرتروز بروز می کند باعث می شود تا این غضروف ها نازک شوند و از بین بروند. با ضعیف شدن غضروف ها و از بین رفتن آن ها مفاصل بر روی یکدیگر ساییده می شوند و علائمی مانند درد، التهاب و مشکلات حرکتی را برای فرد به وجود می آورند. لازم به ذکر است که آرتروز تنها بر روی مفاصل اثر گذار است و برای سایر اندام های فرد مشکلی ایجاد نمی کند.
آرتروز چه نشانه هایی دارد؟
معمولا علائم آرتروز با گذشت زمان خود را نشان می دهند و در ابتدا به صورت پنهان هستند، اما شایع ترین علائم آرتروز عبارتند از:
- احساس درد
- محدودیت حرکتی
- التهاب
- صدا دادن مفاصل
تقریبا این عوامل ممکن است باعث بروز موارد دیگری شوند برای مثال اگر که شما دائما احساس درد کنید، دچار بی خوابی و کاهش کیفیت سبک زندگیتان هم می شوید. یا مفاصل دردناک باعث میشوند که شما نتوانید به درستی راه بروید و لنگ بزنید.
علت ایجاد آرتروز چیست؟
در ابتدا در سطح غضروف فیبریلاسیون رخ می دهد با گذشت زمان و گسترش فیبریلاسیون به استخوان زیر آن، انقطاع سطوح مفصلی عمق بیشتری می یابند و با قطعه قطعه شدن غضروف و آزاد شدن آن به داخل مفصل تخریب ماتریکس مفصل بروز می کند و سرانجام غضروف کاملا از بین می رود و استخوان بدون پوشش باقی می ماند.
به مرور زمان دانسیته استخوان ساب کندرال افزایش می یابد و کیست های استخوانی در آن پدیدار می شود. در لبه های مفصل زائده هایی به نام استئومیت تشکیل می شود که محدودیت حرکتی ایجاد می کند.
بیشتر بخوانید: درباره تعویض مفصل لگن چه میدانید؟
بیماری آرتروز در چه افرادی شایع است؟
درد های مفصلی و بیماری آرتروز از شایع ترین بیماری های سالخوردگی است، که این بیماری به دلیل برخی از عادات و روش های نادرست بهره گیری از مفاصل در جامعه ما همه گیر و عمومیت بسیاری دارد. این بیماری علل مختلفی دارد. هرچند علت این بیماری در موارد مختلف هنوز ناشتاخته است ولی می توان طیف گسترده و وسیعی از ترکیب یا تعامل عوامل مکانیکی، زیست شناختی، بیو شیمیایی، التهابی و ایمنی را برای ایجاد تشدید عارضه بیماری آرتروز برشمرد.
در حالت طبیعی یک هماهنگی و هارمونی باید بین تمام اعضای تشکیل دهنده مفصل وجود داشته باشد از جمله اسکلت استخوانی که محور آن باید زاویه طبیعی داشته باشد. اگر چنانچه به علل مختلف مانند نقص های مادر زادی، اختلالات متابولیکی، اختلالات غددی و یا اتفاقاتی که موجب عدم تعادل عضلات می شود، می توانند تمام این مکانیسم را دچار اختلال کنند، و آن انتقال نیرویی که باید به طور طبیعی به غضروف وارد شود و کار طبیعی خود را انجام دهد و تحمل وزن و تامین حرکات مفصل باشد را نمی تواند به خوبی انجام دهد.
آرتروز چه تاثیری در زندگی فرد مبتلا داد؟
علائم این بیماری که در زندگی روزمره و کاربرد های اندام ها مشکلاتی برای بیمار ایجاد می کند معمولا تسکین پذیر است، به ویژه درد در این بیماری مهار شدنی است. لیکن باید توجه داشت، که تغییرات مفصلی دائمی است و درد های خفیف آغاز بیماری شدت خواهند یافت. تا آنجا که ممکن است زندگی روزمره و خواب مبتلایان را تحت تاثیر قرار دهد. از کار های فردی و اجتماعی وی نیز به میزان زیادی بکاهد.
آیا آرتروز در همه افراد به یک شکل است؟
نوع مفاصل درگیر با توجه به شغل افراد و شیوه زندگی آنها متفاوت است و افرادی که کار های سنگین انجام می دهند آرتروز بیشتر در مفاصل کمر، زانو و لگن بروز پیدا می کند. در تاپیست ها و افرادی که در مدت طولانی با رایانه کار می کنند بیشتر آرتروز گردن دیده می شود. در بین افرادی که کار های دستی انجام می دهند آرتروز شانه و یا مچ دست مشاهده می شود.
کلام آخر
آرتروز مشکلی است که تعداد زیادی را درگیر می کند و نیازی نیست که بیش از اندازه برای آن نگران باشید، شما می توانید با مراجعه به بهترین متخصص ارتوپد در شهریار، کرج یا اندیشه برای درمان اقدامات لازم را در پیش بگیرید و ان مورد را در نظر بگی که درمان های زیادی نظیر درمان دارویی و سایر درمان ها وجود دارد که توسط این متخصصین انجام می شود.
- در ادامه نیز شما می توانید سوالات خود را در رابطه با آرتروز در ادامه همین مقاله و در بخش دیدگاه ها مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط دکتر هومن جولایی متخصص ارتوپدی به آن ها پاسخ داده شود، همچنین می توانید در اینستاگرام دکتر هومن جولایی را دنبال کنید.