مشکلات و درد زانو از از جمله دلایلی است که شما را نیازمند مراجعه به یک متخصص ارتوپد خوب میکند. ممکن است از پزشک خود کلمه آرتروسکوپی را شنیده باشید و کنجکاو باشید درباره آن اطلاعاتی کسب کنید. آرتروسکوپی زانو جراحی است که به تشخیص و رفع مشکلات موجود در زانو می پردازد و مزایای بسیاری دارد. دراین مطلب قصد داریم به طور کامل به بررسی همه جوانب این روش جراحی بپردازیم و شما را با مراحل آن آشنا کنیم.
آرتروسکوپی زانو چیست؟
آرتروسکوپی زانو عملی است که توسط متخصص ارتوپد انجام میشود. این عمل به جراح کمک میکند تا مشکل زانو را تشخیص داده و در صورت امکان به درمان آن بپردازد. آرتروسکوپی توسط ابزاری به نام آرتروسکوپ انجام میشود و کمک میکند جراح بتواند قسمت های داخلی مفصل را به خوبی مشاهده کند و آسیب های زانو را بررسی کند.
چرا به آرتروسکوپی زانو نیاز دارم؟
اگر زانو درد دارید ، ممکن است پزشک به شما توصیه کند که تحت آرتروسکوپی زانو قرار بگیرید. پزشک شما ممکن است بیماری را که باعث درد شما می شود تشخیص داده باشد، یا ممکن است آرتروسکوپی را برای کمک به تشخیص تشخیص دهد. در هر صورت، آرتروسکوپی یک راه مفید برای پزشکان است تا منبع درد زانو را تأیید کرده و مشکل را درمان کنند.
در چه مواقعی عمل آرتروسکوپی زانو انجام می شود؟
در صورتی که شما زانو درد داشته باشید استفاده از این روش توسط پزشک توصیه می گردد. آرتروسکوپی روشی مفید بوده که پزشکان می توانند از آن طریق منبع درد زانو را تشخیص داده و مشکل آن را برطرف کنند. با استفاده از جراحی آرتروسکوپی می توان موارد زیر را تشخیص و درمان کرد.
- پارگی رباط های صلیبی قدامی یا خلفی
- منیسک پاره شده ( غضروف بین استخوان های زانو)
- کشکک هنگامی که از جای خود خارج شده است.
- قطعات غضروف تکه شده که در مفصل شل شده قرار دارند.
- برداشتن کیست بیکر
- در صورتی که استخوان زانو شکستگی داشته باشد.
- تورم سینوویوم ( پوششی روی مفصل)
- علت درد مداوم مفاصل
- بررسی میزان صدمه به غضروف
روند انجام آرتروسکوپی زانو چگونه است؟
درعمل آرتروسکوپی مانند دیگر عمل های جراحی، فرد باید توسط پزشک بیهوشی تحت بیهوشی عمومی، بی حسی کمری و بندرت بی حسی محلی قرار بگیرد.
روند انجام آرتروسکوپی زانو به این صورت است که ابتدا بیمار با استفاده از یکی از روش هایی که نام بردیم بی حس میشود سپس برش های بسیار کوچکی در ناحیه زانو ایجاد خواهد شد.
معمولا در طول جراحی، محلولی به داخل این برش ها پمپاژ می شود تا زانو منبسط شود و جراح به آن چه که انجام می شود تسلط کامل داشته باشد.
با انبساط زانو، آرتروسکوپ وارد برش ایجاد شده خواهد شد. دوربین متصل به سر این دستگاه، امکان تهیه تصاویر از داخل زانو و بررسی مشکلات و اختلالات موجود در این ناحیه را فراهم می سازد. این کار، در تشخیص اولیه بیماری و اختلال بسیار موثر می باشد.
بعد از تشخیص مشکل و رفع آن، آرتروسکوپ از برش خارج و برش ها بخیه زده میشوند. چنانچه هنگام عمل به طور کامل بیهوش نشده باشید می توانید آرتروسکوپی را از طریق مانیتور مشاهده کنید.
این پروسه درمانی تقریبا یک ساعت طول می کشد. از آن جایی که دوره نقاهت این روش و مدت زمان جراحی نیز بسیار کوتاه می باشد، طرفداران زیادی را به سمت خود جذب کرده است.
آرتروسکوپی زانو چه مزایایی دارد؟
- درمان زانو با آرتروسکوپ برای برخی بیماران می تواند موجب ساده شدن عمل جراحی، بخیه کمتر، درد کمتر پس از عمل گردد.
- از آن جایی که برش ها بسیار کوچک است احتمال عفونت کم است.
- دوره نقاهت در این جراحی بسیار کوتاه است.
- بیمار معمولا در همان روز یا روز بعد از عمل می تواند از بیمارستان مرخص شود و پس از چند روز به سر کار خود بازگردد.
- جراحی آرتروسکوپی زانو نسبت به روش های دیگر روشی کم تهاجمی است.
با این حال، این نکته را در نظر داشته باشید که آرتروسکوپی برای تمامی افراد مناسب نیست. افرادی که از استئوآرتریت و ساییدگی مفاصل رنج می برند، بهترین گزینه برای انجام این شیوه درمانی هستند.
اقدامات و آمادگی های قبل از آرتروسکوپی زانو
- نکته بسیار مهم قبل از جراحی این است که بیمار حتما در خصوص داروهایی که مصرف می کند با پزشک خود مشورت کند.
- مصرف برخی داروها پیش از جراحی قطع، و برخی دیگر جایگزین خواهند شد که بایستی طبق تجویز پزشک مصرف شوند. داروهایی از قبیل ژلوفن و آسپیرین بایستی قبل از جراحی قطع شوند.
- برای این جراحی فرد باید ناشتا باشد، به همین خاطر، توصیه می شود دوازده ساعت قبل از جراحی وعده غذایی مصرف نشود، به خصوص اگر جراحی تحت بی هوشی عمومی صورت گیرد.
- اطلاعاتی در خصوص غذاهای مصرفی در اختیار بیمار قرار خواهد گرفت.
- در برخی موارد، پیش از جراحی، داروهای مسکنی برای بیمار در نظر گفته خواهد شد تا آمادگی لازم برای جراحی را داشته باشد.
خطرات ناشی از آرتروسکوپی زانو چیست؟
خطرات مربوط به هر نوع جراحی وجود دارد، اگرچه نادر است. هر جراحی خطرات زیر را دارد:
- خونریزی بیش از حد در طول عمل
- عفونت در محل جراحی مشکلات تنفسی ناشی از بیهوشی
- واکنش آلرژیک به بیهوشی یا سایر داروهای تجویز شده در طول جراحی
همچنین خطراتی در شرایط خاص برای آرتروسکوپی زانو وجود دارد، مانند:
خونریزی داخل مفصل زانوتشکیل لخته خون در ساق پاعفونت داخل مفصلسفتی در زانوآسیب یا آسیب به غضروف، رباط ها، منیسک، عروق خونی یا عصب های زانو
دوره نقاهت و مراقبت های بعد از آرتروسکوپی زانو
می توان گفت که دوره نقاهت آرتروسکوپی زانو نسبت به سایر روش های جراحی کمتر است و فرد سریع تر به زندگی عادی خود باز می گردد.
مراقبت های کلی بعد از آرتروسکوپی زانو
- قرار دادن کیسه یخ بر روی پانسمان و نواحی اطراف زانو جهت کاهش التهاب و درد
- بالا نگه داشتن پا به مدت چند روز بعد از جراحی
- استراحت در منزل
- تعویض مرتب و به موقع پانسمان
- استفاده از عصا و یا واکر تا نیرو و فشار کمتری حین راه رفتن به زانویی که تحت جراحی قرار گرفته، وارد شود.
- معمولا دو تا سه هفته بعد از جراحی، فرد قادر به انجام کارها و فعالیت سبک می باشد اما بهتر است ورزش و فعالیت های شدید بدنی به مدت شش تا هشت هفته، به تعویق بیفتد.
- پیاده روی و شنا، از جمله فعالیت هایی هستند که انجام آن ها همواره توصیه می شود.
- رانندگی تا زمان بهبودی کامل و زمانی که فرد قادر به خم کردن زانوی خود باشد، ممنوع می باشد.
- مسافرت های طولانی مدتی که فرد باید برای مدت زمان طولانی بنشیند، برای مدتی ممنوع است، زیرا که در چنین شرایطی احتمال لخته شدن خون در پا افزایش خواهد یافت.
- رژیم غذایی سالم و متعادل، مصرف میوه و سبزیجات تازه و غذاهای حاوی فیبر و پروتئین، در تسریع روند بهبودی بسیار موثر می باشد.
معمولا این قبیل مراقبت ها و آموزش های قبل از جراحی، به بیمار آموزش داده می شود. در برخی موارد، جهت پیشگیری از لخته شدن خون مصرف آسپیرین توصیه می شود.
طول دوره نقاهت در هر بیمار متفاوت است و به عواملی مانند شرایط جسمانی فرد و نوع جراحی بستگی دارد.
ورزش و تمرینات بدنی بعد از آرتروسکوپی زانو
با این که بسیاری از افراد بر این باورند که ورزش باعث تشدید زانو درد می شود، اما باید گفت که ورزش و فعالیت بدنی حتی قبل از جراحی نیز به تسریع روند بهبودی کمک می کند. فیزیوتراپی از جمله اقدامات موثری است که از سوی متخصصین ارتوپدی توصیه می شود و به تقویت قوای عضلانی و بهبود دامنه حرکتی نیز کمک می کند.
ورزش، مهم ترین بخش پروسه درمان می باشد، انتخاب نوع ورزش و فعالیت به نوع اختلال و هم چنین وضعیت جسمانی بیمار بستگی دارد. حتی انجام تمرینات موثر در منزل نیز به فرد آموزش داده می شود.
نتایج جراحی آرتروسکوپی زانو در هر فردی متفاوت است. شدت و نوع آسیب و اختلال بر روی نتیجه جراحی تاثیر مستقیم می گذارد. با رعایت نکات و مراقبت های گفته شده از سوی جراح، دوره نقاهت و بهبودی با سرعت بیشتری طی خواهد شد.
هزینه جراحی آرتروسکوپی زانو
هزینه جراحی آرتروسکوپی زانو به عوامل مختلفی بستگی دارد برای مثال:
- نوع بیمارستانی که در آن جراحی میشوید. (خصوصی- دولتی)
- نوع بیمه ای که تحت پوشش آن هستید.
- هزینه آزمایش و تصویر برداری هایی که قبل از جراحی باید انجام شود.
- هزینه معاینه هایی که توسط پزشک انجام میشود.
- دستمزد جراح- تیم جراحی و پزشم بیهوشی
امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و اطلاعات لازم را کسب کرده باشید. شما میتوانید سوالات و تجربیات خود را در زیر این مطلب به اشتراک بگذارید.