تعویض مفصل مچ پا
آیا می دانید تعویض مفصل مچ پا باعث بهبود عملکرد آن می شود؟ در این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم پس با ما همراه باشید.
ساختمان مفصل مچ پا
مفصل مچ پا شامل استخوان ها، مفاصل، تاندون ها، عضلات ، اعصاب و رگ ها می باشد و دارای حرکاتی به سمت بالا و پایین می باشد که باعث می شود ما بتوانیم روی پنجه یا پاشنه پا راه برویم. مفصل مچ پا دارای یک سری غضروف های مفصلی هم می باشد که سبب می شوند حرکات در مفصل مچ پا راحت تر انجام شوند.
در ضمن یک سری تاندون ها و رباط هایی هم به مفصل مچ پا متصل شده اند که باعث استحکام بخشیدن به مچ پا می شوند.
گاهی اوقات برخی شکستگی ها یا ضربات در مچ پا آنقدر شدید هستند که نیاز به جراحی تعویض مفصل مچ پا می باشد که این جراحی معمولا آخرین گزینه انتخابی برای جراح ارتوپد می باشد. سطح مفصل مچ پا با یک لایه غضروفی نرم پوشانده شده که ممکن است این لایه به دلیل مشکلاتی دچار فرسودگی شود در نتیجه منجر به مالیده شدن انتهای استخوان ها به هم و ایجاد درد شود. همچنین این بیماری با نام آرتروز هم شناخته می شود. آرتروز مچ پا از طریق تصویربرداری با اشعه ایکس و ام آر آی قابل تشخیص است.
علل بروز آرتروز یا آسیب های مچ پا چیست؟
آرتروز مچ پا ممکن است به علل مختلفی ایجاد شود که برخی از این از این دلایل عبارتند از:
۱- بیماری هایی مانند روماتیسم مفصلی
۲- شکستگی ها در اثر وارد شدن فشار بیش از حد به مچ پا به خصوص در سالمندان مبتلا به پوکی استخوان
۳- فرسودگی مفصل مچ پا
۴- ناهنجاری های مچ پا هم می تواند فرد را مستعد آرتروز مچ پا کند.
۵- وجود تومور در مچ پا
۶- سابقه جراحی مچ پا
۷- کاهش خونرسانی به مچ پا
عمل تعویض مفصل مچ پا چگونه انجام می شود؟
عمل تعویض مفصل مچ پا عمدتا در حالت بیهوشی کامل انجام می شود ولی در مواردی هم بنابرتشخیص جراح ارتوپد از طریق بی حسی انجام می گیرد یعنی بیمار از ناحیه کمر به پایین بی حس می شود.
در ابتدا جراح ارتوپد یه برش در قسمت جلوی مچ پا ایجاد می کند تا به مفصل مچ پا دسترسی داشته باشد. سپس رگهای خونی را کنار زده و استخوان یا غضروف آسیب دیده را از آن خارج می کند و قسمت های فلزی مفصل مصنوعی را توسط چسب پیوند دهنده استخوان به سطح برش خورده استخوان ها می چسباند و قطعه ای از جنس پلاستیک در بین سمت های فلزی قرار می دهد و در نهایت زخم ها توسط متخصص ارتوپد بخیه زده می شوند. گاهی هم برای ثابت ماندن مفصل مچ پا نیاز به گچ می باشد.
مراقبت های پس از تعویض مفصل مچ پا
پس از تعویض مفصل مچ پا نیاز است بیمار یک سری نکات و مراقبت ها را به منظور تسریع در بهبود انجام دهد. این مراقبت ها توسط جراح ارتوپد به بیمار آموزش داده می شوند ولی در حالت کلی برخی از این مراقبت ها عبارتند از:
۱- گاهی نیاز است بیمار تا ۴۸ ساعت پس از جراحی در بیمارستان بستری شود.
۲- تا چند روز پس از عمل، مچ پای بیمار توسط پانسمان و یک اسپلینت ثابت نگه داشته می شود.
۳- گاهی مچ پا تا چند روز دچار خونریزی می شود و این خون باید توسط یک لوله از آن خارج شود.
۴- در هنگام خواب یک بالشت زیر مچ پایتان قرار دهید و از کیسه یخ به منظور کاهش درد و تورم روی آن استفاده کنید.
۵- بنابر تشخیص جراح ارتوپد بین ۱ تا ۲ ماه از واکر یا چوب زیر بغل استفاده کنید تا مانع از وارد شدن فشار به مچ پایتان شود.
۶- چند روز پس از جراحی فیزیوتراپی را آغاز کنید تا مچ پا مثل سابق بتواند دامنه حرکتی خود را به دست آورد.
۷- پس از جراحی تعویض مفصل زانو از یک دستگاه آنالژزی استفاده می شود تا بیمار بتواند بدون نیاز به کمک، دوز داروی مسکن دریافتی خود را تنظیم کند.
برخی از خدمات دکتر جولایی متخصص ارتوپدی به شرح زیر هستند: